top of page

Filianna-kuoro koronan keskellä

Kuoro aloitti tehokkaasti kevätkauden 2020. Filianna, kuoronjohtaja Sabrina Ljungbergin kanssa valmistautui Lahden mieskuoron kanssa yhdessä pidettävään Kevään ihme -konserttiin. Konsertin oli määrä olla 5.4. Osa lauluista kuorojen oli tarkoitus esittää erikseen, osa yhdessä. Sekä yhteisissä että Filiannan omissa kappaleissa oli uutta harjoiteltavaa. Tämän vuoksi kuorot järjestivät ylimääräisiä, yhteisiä harjoituksia.

Lahden Naislaulajien (nyk. Filianna) ainut peruttu konsertti. Sota-aikanakin riitti konsertin keskeytys, jonka jälkeen jatkettiin.


Konsertin lähestyessä kuorotoiminnan kuten kaiken muunkin muutti maailmanlaajuinen koronapandemia. Konsertin peruuntuminen oli pettymys. Tällaisissa tilanteissa on olo kuin juoksijalla, jonka suoritus päättyy ennen maaliviivaa. Tosin ennen pitkää huomattiin, että tilanne oli paheneva ja jatkuva. Pettymys alkoi saada tilanteeseen sopivat mittasuhteet.


Filiannat sulkeutuivat koteihinsa. Tavallisesti vireä keskinäinen yhteydenpito tyrehtyi. Whats´upit ja Facet hiljenivät. Kaipasimme yhteistä laulamista, tekemistä, tavoitteita ja toistemme seuraa. Tässä vaiheessa monet kuorolaiset lohduttautuivat osallistumalla virtuaalikuoroihin.


Tilannetta helpotti se, että harjoitukset alkoivat Zoom-sovelluksen avulla. Oli mukava nähdä toisemme ja Sabrina, vaikka yhteinen laulaminen oli mahdotonta. Kotikoneen ääressä oli yhteysongelmia…välillä eivät harjoitteet kuuluneet, välillä ei oma puheenvuoro ja joskus ei yhtään mitään. Kevään mittaan harjaannuimme etäharjoituksiin. Kuoronjohtajamme ohjasi meitä taitavasti. Opiskelimme mm. musiikin teoriaa, ulkoa opettelun tekniikoita ja esiintymiseen valmistautumista. Kuoron johto kokosi meille pienryhmäohjelmiston, joka sisälsi lauluja ilo-, suru-ja jouluteemoilla. Aloitimme keväällä myös näiden laulujen harjoittelun.

Omien ruutujen ääressä treenaamassa.


Kesäkuun alussa koronatilanne mahdollisti puistopiknikin. Kekseliäs hallituksemme hauskutti meitä tarinalla, joka koostui esittämiemme laulun sanoista. Vihreällä nurmella nautitut herkut sekä hilpeä puhe ja pulppuava nauru palauttivat meidät ”vanhoihin, hyviin aikoihin”.


Kesäksi saimme joka viikolle harjoiteltavia kappaleita. Tarkoituksena oli ylläpitää muistissa Kevään ihme -konsertin kappaleet ja pienryhmäohjelmisto. Näillä lauluilla aloitimme syyskauden Pikku Vesijärven puistossa. Muutamien ulkoharjoitusten aikana pohdimme yhdessä myös kuoron tavoitteita ja arvoja.


Tuli aika, jolloin harjoitusten oli siirryttävä sisätiloihin. Jatkoimme vakiotilassamme Mieskuorohuoneistolla kiinteissä pienryhmissä (4-10 henkilöä). Harjoitusten rytmitys oli taitavasti suunniteltu. Ryhmät eivät kohdanneet. Johtaja sai harjoitettavakseen aina uuden ryhmän, mutta välissä oli tuuletustauko. Tautitilanteen pahentuessa siirryimme laulamaan maskien kanssa, mikä olikin melkoisen raskasta.


Lokakuun alussa, keväältä siirretyn konsertin ajankohtana lauloimme Ristinkirkossa konsertin toisillemme. Jokainen pienryhmä oli valmistanut kolmen kappaleen esityksen. Turvavälit olivat tuossa suuressa tilassa helppo toteuttaa. Olimme hämmästyneitä toistemme taidokkaista esityksistä. Yhteislaulut lauloimme maskit kasvoillamme liikuttuneina kiitollisuudesta saada laulaa koko kuorona. Tuo tilanne kaikessa poikkeavuudessaan jäi mieleen erityisenä muistona.


Lokakuun alussa konsertoimme vain toisillemme, pienryhmissä.


Jatkoimme harjoituksia edelleen pienryhmissä. Tällä kertaa harjoittelimme joululauluja. Ristinkirkko oli varattu konserttia varten joulukuun puolen välin jälkeen. Suunnitelmissa oli pitää konsertti taas vain kuorolaisten kesken tai ihan tavalliseen tapaan jos tilanne sallisi. Näin ei käynyt.


Harjoitukset keskeytettiin kokonaan joulu-, tammi- ja helmikuuksi. Sen jälkeen harjoittelimme kevätkauden loppuun asti etäyhteyksin Pergolesin Stabat Materia. Toivomme, että pystymme pitämään konsertin 5.11.21. Haluamme silloin tarjota yleisölle tasokkaan taide-elämyksen näiden vaikeiden aikojen jälkeen.


Kevätkausi 2021 päätettiin yhteiseen, runsaaseen piknikiin. Tapasimme koko porukkana reilun puolen vuoden tauon jälkeen. Filiannan yhteishenki on koronakauden moninaisissa vaiheissa lujittunut. Toiminta on jatkunut ja 100-vuotisjuhlaa suunnitellaan aktiivisesti. Olemme kaivanneet laulamista, toisiamme, positiivista kuoronjohtajaamme Sabrina Ljungbergiä ja kaikkia yhteisiä elämyksiä. Odotamme innokkaasti uutta kuorokautta 2021-2022. Nais(nice)laulussa on voimaa.


Iloinen ja maukas jälleennäkeminen kesäkuussa 2021.


Tekstin laati Kaisa Partanen, kakkosaltto

Comments


bottom of page