top of page

YHTEISÖLLISYYS JA ARVOT

96-vuotiaan Filiannan nuorekkuuden salaisuus: yhdessä laulaminen!

Marja Leskisen teksti vuodelta 2018

Filianna on Suomen kolmanneksi vanhin toiminnassa oleva naiskuoro, jossa laulaa noin 40 naista. Kuoro toteuttaa monipuolisia konserttikokonaisuuksia ja tekee paljon yhteistyötä eri kuorojen ja muusikoiden kanssa. Miten Filianna Lahden Naislaulajat on onnistunut pysymään elinvoimaisena jo 96 vuotta? Miksi kuorolainen jaksaa sitoutua vaativaan harjoitteluun jopa vuosikymmenien ajaksi? Miksi naiskuorolaulusta on tullut tärkeä osa kuorolaisten elämää?

Laulaminen tekee tutkitusti hyvää ihmisen fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle. Myös Filiannan harjoituksista poistuu aina hymyileviä, hyräileviä ja energisiä naisia. Kuorolaulun erityisteho on sosiaalisuudessa, aidossa vuorovaikutuksessa, rinta rinnan laulamisessa. Aito kohtaaminen ja läsnäolo on erityisen tärkeää ja palkitsevaa tänä päivänä, kun suuri osa vuorovaikutuksesta on siirtynyt nettiin. Kuoron sosiaaliset suhteet rikastuttavat elämää. Filiannassa yhteishenki on tärkeä arvo, jonka eteen tehdään myös töitä. Illanvietot, matkat, uusien laulajien vastaanottaminen ja kuorolaisten muistaminen ovat oleellinen osa kuoron toimintaa. Kuorosta on tullut kuin tiivis perhe, joka pitää omistaan huolta ja puhaltaa samaan hiileen. Filiannassa laulamisen täytyy olla palkitsevaa ja antoisaa, sillä kuorossa viihdytään yleensä pitkään. Yli kymmenen nykykuorolaista on laulanut kuorossa yli 20 vuotta!

20220116_175224_edited_edited.jpg

80-vuotisjuhlakonsertin ennakkomarkkinointia 2003.

Filiannat ovat ylpeitä historiastaan. Lahden Naislaulajien perustaja ekonomi Anna Mäkelä oli merkittävä kulttuurivaikuttaja ja naisyrittäjä Lahdessa. Hän oli myös perustamassa valtakunnallista Naiskuoroliittoa ja Yrittäjänaisten Keskusliittoa 1940-luvulla. Tämä supernainen johti kuoroa peräti 33 vuotta. Edelleen Anna Mäkelän perintö elää vahvana, jopa kuoron nykyisessä nimessä. Edelleen Filianna, Annan tyttäret, haluaa kehittää ja monipuolistaa naiskuorolaulua, kuten Anna Mäkelä teki aikanaan. Kuoron historian tunteminen herkistää myös nykykuorolaisen. On hienoa olla osa vuosikymmenten jatkumoa.

Vaikka Filiannassa arvostetaan suuresti kuoron historiaa, on katse aina eteenpäin. Kuoron taiteellinen johtaja Sabrina Ljungberg tekee työtään suurella sydämellä ja kehittää monipuolisilla harjoituksilla Filiannan ilmaisua ja sointia. Sabrinan johdolla on jo toteutettu poppikonsertti Sibeliustalossa, matkattu Sisiliaan konsertoimaan upeissa katedraaleissa, herkistytty joulutunnelmaan, nautittu kansanmusiikin poljennosta ja kisattu Tampereen sävelessä. Ohjelmiston monipuolisuus on Filiannan valttikortti. Filiannalla on aina jotakin uutta tarjottavaa niin laulajilleen kuin kuulijoilleenkin.

Kuoro on tänäkin keväänä ottanut suuren haasteen vastaan ja uppoutunut barokkimusiikin maailmaan. Palmusunnuntaina Ristinkirkossa kuultava Pergolesin Stabat mater -kirkkoteos toteutetaan yhdessä solistien ja orkesterin kanssa. Neljän vuoden päästä koittavaa 100-vuotisjuhlavuottakin jo ideoidaan filiannamaiseen tapaan: yhdessä, kunnianhimoisesti, iloiten, huumorilla! 

Filiannan arvot

FD4AACFC-2B15-4E95-BFAC-C0A42507AE0D.jpg

Syksyllä 2020 järjestimme työpajan, jossa sovimme kuorollemme yhteiset arvot. 

ok- yhteistä suunnittelua.jpg

Työnpajan satoa.

YHTEENKUULUVUUS

Pysymme yhdessä tasa-arvoisina ja olemme ystävällisiä toisillemme kuoroiästä riippumatta. Kuoroharjoituksissa sekä muussa toiminnassamme on lämmin, ystävällinen ja sisarellinen ilmapiiri. 

UUSIUTUMINEN PERINTEITÄ KUNNIOITTAEN

Olemme Suomen kolmanneksi vanhin naiskuoro ja teemme arvokasta työtä naiskuorolaulun ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi.

TAITEELLISESTI KORKEA TASO

Olemme taitava, tavoitteellinen ja eteenpäin menevä kuoro, joka harjoittelee päämäärätietoisesti yhdessä ja yksilöinä kohti korkeaa, taiteellista tasoa!

bottom of page