top of page

MUSIIKKI

Hovisäveltäjät, -sanoittajat ja -sovittajat

Sadassa vuodessa on kertynyt leveästi laulettavaa

Kuoron alkuvuosikymmeninä kuoron perustajaa Anna Mäkelää oli harmittanut jo pitkään väheksyvä suhtautuminen naiskuorolauluun. ”Usein kuulee sanottavan: naiskuorolaulu on kapeata ja väritöntä. Niin – mitenkäs sitä leveästi laulaa, kun sävellys on kapeasti kirjoitettu. Meidän on avattava uudet ladut, polettava uudet polut, saatava hyviä naiskuorolauluja”, puhui Anna laulajasiskoille Naiskuoroliiton perustamiskokouksessa. ”Haluan ravistaa teidät hereille, ravistaa ymmärtämään naiskuorojen arvon yhtenä kolmesta kuoromuodosta. Lujasti työtä, vaatimukset korkealle, alemmuudentunne pois!”

Anna oli tilannut ja kustantanut vuosien ajan kuorolleen uusia sävellyksiä suoraan säveltäjiltä mm. Eino Linnalalta, Juhani Pohjanmieheltä, Aaro Antilalta, Väinö Pesolalta, Veikko Partaselta ja myös Felix Krohnilta. 

Ensimmäisen kerran Lahden Nais-Laulajien kustantamasta lauluvihkosesta laulettiin tammikuun lopussa 1944. Vuosien varrella vihkosia julkaistiin seitsemän.

20220116_153026 (3)_edited.jpg

Lahden Nais-Laulajain ohjelmistoa

Välillä oli ilmeisesti hiljaisempaa kuorolle hankittujen sävellysten ja sovitusten saralla. Zsuzsánna Királylta ja Luis Pasquet´lta on jäänyt tähän kohtaan jäljet historiaan.

 

Maikki Aution tultua taiteelliseksi johtajaksi kuoro sai taas paljon uutta räätälöityä laulettavaa. Maikki teki kymmenittäin hienoja sovituksia Lahden naislaulajien laulettavaksi ja sävelsi ja sanoitti lauluja yhdessä kuoron varajohtajan Raija Kautosen kanssa. Raija Kautonen teki kuoron uuden nimen kunniaksi svengaavan Filianna -tunnuslaulun.

Nykyinen taiteellinen johtaja Sabrina Ljungberg on niin ikään tehnyt kuorolle useita sovituksia ja 100-vuotiaalle Filiannalle Kantelettaren tekstiin sävellyksen ”Kukkuomme, me käköset”. Kuoro on saanut laulaa monia muitakin Sabrinan sykähdyttäviä sävellyksiä. 

Kuoron toinen varajohtaja Milla Pohjola on myös tehnyt useampia sovituksia kuorolle. Hän on  säveltänyt kuorolle uusia kappaleitakin. Hänen siskonsa Maiju Pohjola on tehnyt kappaleisiin vaikuttavat sanoitukset. 100-vuotiaalle Filiannalle Milla ja Maiju ovat tehneet upean ”Päätöksien pisaroita” -kappaleen.

On arvokasta, että kuoromme on 100 vuoden aikana  kannattanut  useiden musiikin ammattilaisten työtä sävellyksiä ja sovituksia tilaamalla. Olemme kiitollisia mahdollisuudesta saada koko ajan uutta musiikkia harjoiteltavaksi ja esitettäväksi.

kuva 2_edited_edited.jpg

Filiannalle sovitettua uudempaa ohjelmistoa

bottom of page