top of page

40 vuotta kuorossa

Hei, olen Krisse! Silmiltäni sininen ja horoskoopiltani kala. Synnyin 68 vuotta sitten Ylitorniolla, jossa kävin lukion ja sen jälkeen siirryin opiskelemaan Rovaniemelle. Valmistuttuani tulin Lahteen kesätöihin vuonna -75 ja sillä tiellä ollaan edelleen. Työelämässä olin talouspuolella laskentatehtävissä.

Krisse on Filkkujen pitkäaikaisin laulaja.


Minulla ei ole musiikkiluokkataustaa. Kuorolaulamisen ja muun kuoroon liittyvän olen oppinut Lahden Naislaulajissa, josta tuli myöhemmin nykyinen Filianna-kuoro. Syksyllä 1981 ilmoittauduin Harjulan kansanopistossa olevaan, silloiseen Lahden Naislaulajiin. Kävin koelauluissa ja minut hyväksyttiin 1-alttoihin. Tässä mainiossa stemmassa olenkin laulanut koko Filianna-historiani. 2000-luvun alussa olin muutaman vuoden tauolla työni vuoksi. Kuoron luottamustehtäviä olen hoitanut hallituksessa kahteen otteeseen. Olen ollut puheenjohtajana 3 vuotta ja rahastonhoitajana sekä äänenvalvojana useamman vuoden. Minusta parasta Filiannaa on yhteishenki ja sosiaalisuus. Meitä on monen ikäisiä ja ammatteja löytyy joka lähtöön ja kaikkien työn taustaa en edes tiedäkään! Kuorossa olemme kaikki tasa-arvoisia, laulavia naisia. Yhdessä laulaminen, tekeminen, matkat sekä muut illanvietot ovat aina olleet hauskoja. Kuoroharjoitusten jälkeen oloni on kevyt ja voimaantunut. Filianna on aina ollut tavoitteellinen ja meillä on historiamme aikana ollut suuri onni saada hyviä, sitoutuneita kuoronjohtajia. Debyyttini oli 60-vuotiskonsertti Konserttitalolla Lahdessa vuonna 1983. Esiinnyimme kansallispuku päällä ja minua jännitti todella paljon. Sen jälkeen olemme tehneet vuosittain yhdestä kahteen konserttia ja lisäksi teemme myös kuorona erilaisia keikkoja. Käymme tekemässä myös kaupungin pyynnöstä laulutervehdyksiä esimerkiksi sairaaloissa ja vanhusten hoivakodeissa joulun ja vapun tienoilla. Esiintymisiä onkin kertynyt jo kymmeniä, ellei jopa lähes sata! Harjoittelen konsertteihin lukemalla sanoitukset tarkkaan, kirjoitan ne usein paperille jotta oppisin ne helpommin ulkoa. Pyrin aina olemaan kuoron harjoituksissa mukana ja omalla ajallani harjoittelen stemmaäänitteiden kanssa kotona ja lenkillä. Olen vastuuntuntoinen ja vaadin itseltäni, että laulut on osattava. Esiintymispäivän aamuna käyn mahdollisuuksien mukaan aamulenkillä, avaan ääntäni ja käyn ohjelmiston läpi sekä kertaan laulujen sovitut yksityiskohdat. Huolehdin jaksamisestani syömällä sopivaa ruokaa. On tärkeää muistaa myös rentoutua ja kunhan esiintymispuku on päällä ja tukka hyvin, ei muuta kuin menoksi!

Filianna on toisiaan kunnioittava naisryhmä, joka on tavoitteellinen, tukee toisiaan ja iloitsee yhdessätekemisestä ja onnistumisista. Kuorossa on tekemisen meininki.

Kuorojohtajallamme Sabrinalla on kyky haastaa meitä vaativampiin teoksiin. Hänellä on kyky opettaa ja kannustaa meitä lempeästi, mutta tasosta tinkimättä. On turvallista ja luottavaista mennä Sabrinan kanssaan keikalle, hän johtaa ilon kautta kannustaen. Saamme olla kiitollisia myös hyvistä varajohtajistamme. Elämme poikkeusaikoja kuorossa kuin arjessa. Korona on koettelemus, johon olemme keksineet hyviä selviytymiskeinoja: pienryhmäharjoittelut, stemmaäänitteet, maskit, tapaamiset ulkona ja etäharjoitukset. Koronan selätämme laulamalla, arjen rutiineista, itsestä ja toisista huolta pitäen. Tsemppiä meille kaikille!

bottom of page