top of page

Suomen Naiskuoroliiton
70-vuotispäivät

Suomen Naiskuoroliitto 70-vuotta

Suomen Naiskuoroliitto juhlisti 70-vuotista taivaltaan perustajansa, Anna Mäkelän (1891-1957) kotikaupungissa Lahdessa 20.-22.3.2015. Lahden juhlaviikonloppuun saapui ympäri Suomea 49 kuoroa, osallistujia oli ennätykselliset 861.

Filianna oli emäntä- ja järjestelyistä vastaava kuoro. Koko viikonlopun kestävää tapahtumaa valmisteltiin yli vuoden. 

Juhlien ohjelmaan kuului juhlavastaanotto Seurahuoneella, avajaiset koulutuskeskus Salpauksen juhlasalissa, kuorokatselmus koulutuskeskus Salpauksessa ja Musiikin laitoksella, esiintymisiä kauppakeskus Triossa, konsertit ja Gaala-illallinen Sibeliustalossa ja juhlamessu Ristinkirkossa.

Hyvän organisoinnin, tarkan työnjaon ja sitoutuneiden kuorolaisten ansiosta juhlat sujuivat hienosti ja Lahteen saapuneet yli 800 suomalaista naislaulajaa saivat kokea huolella järjestetyt, arvokkaat ja lämminhenkiset Naiskuoropäivät. 

Lahtelaista yrittäjää ja musiikkikulttuurin vaikuttajaa Anna Mäkelää kunnioitettiin päivien aikana mahdollisimman monella tavalla. Yksi kunnianosoituksista oli juhlakonsertin kokoaminen. Juhlakonsertti oli fiktiivinen kuvaus itsenäisen Suomen kahden vahvan musiikkikulttuurin rakentajan, Anna Mäkelän ja Aino Sibeliuksen, kohtaamisesta. 

Konsertti oli myös osa Lahden Sibeliustalon Jean Sibeliuksen 150. juhlavuoden konserttitarjontaa. Juhlakonsertissa kiteytyvät sekä kansallissäveltäjämme merkitys että maamme mittava kuorokulttuuri. Fiktiivinen ja dramatisoitu Aino Sibeliuksen ja Suomen Naiskuoroliiton voimahahmon ja perustajan, Anna Mäkelän, dialogi kertoo koskettavasti taiteilijuuden ja elämäntehtävän löytymisestä.

Juhlien avajaisten ja juhlakonsertin kutsuvieraiksi oli kutsuttu Anna Mäkelän sukua mm. Anja ja Ilkka Brotherus.

Juhlan kunniaksi Naiskuoroliitto perusti Anna Mäkelä rahaston. 

SNKL_juliste.jpg

Suomen Naiskuoroliiton 70-vuotisjuhlajuliste

presidentintervehdys.jpg

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön tervehdys 70-vuotiaalle Suomen Naiskuoroliitolle vuonna 2015

Naiskuoroliitto.jpg

Lahden Nuori Sinfonia ja 70-vuotisjuhlakuoro Sibeliustalon juhlakonertissa johtajanaan Esa Heikkilä. Esitetty teos oli Jean Sibeliuksen Impromptu op. 19 naiskuorolle ja sinfoniaorkesterille. 

ok-Kuva Naiskuoroliiton 70 v päiviltä Sulasol -lehdessä.jpg

Kuva Naiskuoroliiton 70 v päiviltä Sulasol -lehdessä. 2015.

ok- Katkelma Naiskuoroliiton pj Helena Toivasen tekstistä Sulasol-lehdessä.jpg

Katkelma Naiskuoroliiton pj Helena Toivasen tekstistä Sulasol-lehdessä. 2015.

Merkkivuoden kunniaksi julkaistiin myös postikortit ja -merkki. Postimerkissa oli Annan kuva ja nimikirjoitus.

Postikortit: Ensimmäiset naiskuoropäivät 1946. Esiintyminen presidentin linnassa; Anna Mäkelä 1891-1957; Valkoisia kuoromuistoja; Helsingin laulujuhlat 1931 ja Kuorolaulua vappuna 1936.

Lääkärin sanelu Naiskuoroliiton 70-v gaalaillassa

PÄIVYSTYKSEEN !

Lailan matka Naiskuoroliiton 70-vuotispäivien gaalailtaan keskeytyi ikävästi. Loppusoinnuissa kuitenkin kaikki hyvin. Jos haluat kuulla lisää, kuuntele koko tarina alta. Teksti ja lukija Sari Federley.

Lääkärin sanelu
00:00 / 04:16
Päivystävä lääkäri kopio.jpg
1664899972033_.jpg
bottom of page