top of page

Naiskuoroliiton historiaa ja
Filiannan jäsenyys

Suomen Naiskuoroliitto - historiaa

Suomen kuoroliitto, myöhemmin Suomen laulajain ja soittajain liitto Sulasol, perustettiin vuonna 1922. 1930-luvulta lähtien Anna Mäkelä yritti saada aikaan myös naiskuorojen yhteenliittymää. 

 

Vihdoinkin vuonna 1945 hän onnistui pyrkimyksessään  – Naiskuoroliitto perustettiin. Itse oikeutettu puheenjohtaja oli Anna Mäkelä, ja liiton kotipaikaksi merkittiin Lahti. Saman vuoden marraskuussa Lahdessa pidettiin kolmipäiväiset naiskuoropäivät.

 

Liiton tavoitteena oli nostaa naiskuorojen laulullista tasoa ja järjestää kursseja niin kuoronjohtajille kuin laulajillekin. Myös taitomerkkijärjestelmä luotiin. Vuonna 1946 Naiskuoropäivien yhteydessä suurkuoro pääsi esiintymään presidentinlinnassa, Annan johtamana tietenkin.

Kopio tiedostosta presidentinlinnassa kopio.jpg

Suurkuoro presidentinlinnassa 1946, johtajana Anna Mäkelä

Annan aikana liiton toimesta järjestettiin kaksi sävellyskilpailua ja luotiin taitomerkkijärjestelmä.

Suomen Naiskuoroliiton 10-vuotisjuhlallisuudet vietiin läpi Annan johdolla keväällä 1956. Anna kutsuttiin liiton kunniapuheenjohtajaksi. Silloin sai ensiesityksensä myös liiton tunnuslaulu, Eino Linnalan säveltämä ja Annan sanoittama Viirimme.

Kuuntele alta Anna Mäkelän sanoja Naiskuoroliiton perustamiskokouksessa, lukijana Sari Manni.

Anna Mäkelän sanoja
00:00 / 00:47

Filiannan jäsenyys Suomen Naiskuoroliitossa (SNKL) ja Suomen laulajain ja soittajain liitossa (Sulasol)

Vuosien varrella Filianna oli kokenut Naiskuoroliiton toiminnan tehottomana ja vanhanaikaisena. Liitto ei Filiannan mielestä ollut uudistanut toimintaansa ja se ei näkynyt kuorokentällä dynaamisena toimijana.

Viimeisin Filiannan yritys vaikuttaa Naiskuoroliiton toimintaan rakentavasti tehtiin Naiskuoroliiton vuosikokouksessa vuonna 2016. 

 

Vuosikokouksessa 14.2.2017 päätettiin, että Lahden Naislaulajat ry eroaa Suomen Naiskuoroliiton ja Suomen laulajain ja soittajain liiton (Sulasol) jäsenyydestä. Päätös eroamisesta tehtiin yksimielisesti.

bottom of page