top of page

IKIMUISTOISIA KOKEMUKSIA

Ensimmäinen konsertti

ok-Ensimmäinen konsertti 1923_edited.jpg

" 1§ Päätettiin pitää kirkkokonsertti Lahden Kirkossa 18p:n marraskuuta 1923. Pääsylippu 5:-"

Kuoro presidentinlinnassa

Kopio tiedostosta presidentinlinnassa kopio.jpg
Lahden Nais-laulajat muiden naiskuorojen kanssa Anna Mäkelän johdolla presidentinlinnassa 1946

Poppia 100 lasissa!

ok-Poppia 100 lasissa mainos.jpg
Konserttimainos
Poppia 100 lasissa -lehdistötiedote:

Filianna juhlii 100-vuotiasta Suomea yhdessä Mikael Saaren ja Miikka Kallio Bandin kanssa.

Filianna-kuoro, Mikael Saari ja Miikka Kallio Band valtaavat yhdessä Sibeliustalon lavan Poppia 100 lasissa! -konsertissa tiistaina 7.11. klo 19. Konsertti on yksi Suomi 100 -juhlavuoden virallisista tapahtumista.

Konsertissa kuullaan suomalaista populaarimusiikkia eri vuosikymmeniltä. Aikamatkaa tehdään 1940-luvun Harmony Sistersistä tämän päivän pophitteihin saakka. ”Suomalaisten naisten tekemää tai esittämää musiikkia on sovitettu Filiannalle juuri tätä konserttia silmällä pitäen. Nämä mahtavat biisit herättävät varmasti monia muistoja ja tunteita!” kertoo Filiannan taiteellinen johtaja Sabrina Ljungberg.

Mikael Saari on lahtelainen näyttelijä-muusikko, joka parhaillaan valloittaa MTV3:n Tähdet, tähdet -ohjelmassa. Teatterilavojen lisäksi Saari on tullut tunnetuksi Uuden Musiikin Kilpailuista. Miikka Kallio Bandin kokoonpanossa soittavat Kallion ja Saaren lisäksi Mikko Matias Peltoniemi ja Elisa Järvelä.

Filianna on virittäytynyt Poppia 100 lasissa -konserttiin jakamalla ja keräämällä ihmisten popmuistoja. Tapahtumasivulla www.poppia100lasissa.fi on julkaistu elokuusta lähtien aiheita ja kysymyksiä, joiden avulla kuka tahansa voi liittyä poptunnelmointiin. ”Toivomme, että eri-ikäiset ihmiset osallistuvat muistojen jakamiseen. Tarinat ja muistot suomalaisesta populaarimusiikista ovat mielenkiintoinen osa itsenäisen Suomen historiaa. Musiikki kulkee vahvasti matkassamme eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa”, kertoo kuoron puheenjohtaja Liisa Koskinen.

Kaustisten kansanmusiikkifestivaalit 2019

Kaustisten kuvasaldoa. Halutessasin klikkaa isommaksi.

Lennä mun lempeni laulu 2019

Alla oleva teksti julkaistu Etelä-suomen sanomien Meidän juttu-osiossa.

Filianna matkasi tunteiden vuoristoradalla

Pikkuteatteri täyttyi ääriään myöten, kun Filianna matkasi lemmen pyörteissä 40-luvulta 60-luvulle. Lempeni laulu -konsertissa koettiin hurmaa, huumaa ja haikeutta, kaihoa, kiihkoa ja keimailua. Tarinaa kerrottiin myös aitojen kirjeiden avulla. Miesten tunteikkaat kirjeet rintamalta ja nuorten neitojen kirjeet mieltä kuohuttavista kokemuksista virittivät aikakauden tunnelmaan.

Illan tähtisolisti Raija Kautonen johdatti kuulijat amerikkalaisen jazzin ja swingin maailmaan. Svengistä vastasi The Bay Boys, pianossa Timo Koskelainen, bassossa Harri Keinonen ja rummuissa Aarne Harjukari. Konsertin johti Filiannan taiteellinen johtaja Sabrina Ljungberg.

Suuren kysynnän vuoksi Filianna suunnittelee konsertin uusimista keväällä 2020. Sitä ennen Filianna virittäytyy kohti joulua. Ristinkirkon joulukonsertti 17.12. päättää 96-vuotiaan Filiannan vilkkaan kuorovuoden.

Konsertin kuvasatoa, halutessasi klikkaa isommaksi. 

Stabat Mater

Vuonna 2021 Lahden Ristinkirkossa kuvattu musiikkivideo, jolla Filianna esittää Stabat Materin ensimmäisen osan, stabat mater dolorosan. Kuvaus ja jälkityöt, Jesse Pasanen. 

 

Vuonna 2021 esitimme jo toiseen kertaan klassikkoteoksen, Pergolesin Stabat Materin.  Alla ote tapahtuman lehdistötiedotteesta.

Pergolesin Stabat Mater soi Pyhäinpäivän aattona Filiannan esittämänä.

Filianna-kuoro esittää Giovanni Battista Pergolesin vuonna 1736 säveltämän Stabat Mater -barokkiteoksen Ristinkirkossa perjantaina 5.11.2021. Inhimillisen kärsimyksen Stabat Mater (Seisoi äiti) kuvaa poikaansa ristin juurella surevan äidin kipua, kyyneliä ja kaipausta paratiisin autuuteen. Filianna esitti teoksen ensi kerran keväällä 2019, jolloin Ristinkirkon yleisöltä tuli paljon kiittävää palautetta. 

 

AJATONTA JA KOSKETTAVAA 

Pergolesin Stabat Mater kertoo Jeesuksen äidin kärsimyksestä poikansa ristin äärellä. Se on kautta aikojen koskettanut kuulijaansa herkkyydellään ja mystiikallaan.  

Kuoron taiteellinen johtaja Sabrina Ljungberg kiteyttääkin vuoden 2023 satavuotisjuhliin valmistautuvan Filiannan toimintaperiaatteita: ”Kerromme laulullamme tarinoita, jotka koskettavat ajasta aikaan, sukupolvesta toiseen.” ja jatkaa: ”Pitkän, kuorojen toimintaa haastaneen korona-ajan ja lähes kahden vuoden keikkatauon jälkeen saamme vihdoin esittää tämän pakahduttavan kauniin teoksen oikealle yleisölle. Tämä on niin kuorolaisille kuin johtajallekin palkitsevaa ja merkityksellistä.” 

Esityksessä urkuja soittaa Miikka Kallio, joka tunnetaan lahtelaisena pianistina, urkurina ja säveltäjänä. Hän kommentoi tulevaa konserttia: ”Olemme tehneet Filiannan kanssa yhteistyötä useissa konserteissa. Tyylilajit ovat vaihdelleet popmusiikista klassiseen. Meillä on näemmä yhteinen sävel musiikkityylien kirjon kanssa. Maailma on täynnä hyvää musiikkia tyylilajeista riippumatta. On hienoa, että Filianna esittää kaikenlaista ohjelmistoa ja aina täydellä sydämellä!" 

Latinankielistä kerrontaa kuljettavat Filiannan lisäksi kokeneet ja upeaääniset solistit Aurora Ikävalko (sopraano) ja Pilvi-Annukka Äikäs (altto). Tässä heidän tunnelmiaan konsertin alla:  

”Stabat Materin esittämistä olimme yhdessä Pilvin kanssa suunnitelleet jo aiemmin, mutta kun Filianna pyysi meitä mukaan, haave toteutui! Pergolesin musiikki on niin kauniin riipaisevaa, että se imee laulajan mukanaan. Teos on parhaimmillaan juuri naiskuoron esittämänä, sillä sen soundissa yhdistyy naisäänien koko kirjo, ikään kuin kollektiivinen naisen ääni laulaisi. Sen keskellä tuntuu hienolta olla se solistinen sisko. Stabat Materin sanatkin ovat niin sydäntä särkevät, etteivät voi olla vaikuttamatta kaikkiin laulajiin.” 

”Yhteistyö Filiannan kanssa on suuri ilon aihe. Kuoron tekemä työ teoksiin huolellisesti paneutumalla ja niihin eläytymällä välittyy laulamisesta hienolla tavalla.” 

”Odotamme innolla konserttia. Se syventää pyhäinpäivän merkitystä avaamalla kaikista kauneimmalla tavalla sitä kuoleman, surun ja kaipauksen maailmaa, joka koskee jokaista ihmistä.”  

Konsertin käsiohjelma.

Vuonna 2019 Filiannan esittäessä Stabatia ensi kertaa, oli se sattumalta valikoitunut myös Lahden Kamarikuoron saman vuoden ohjelmistoon. Kahden kuoron voimin ylitimme uutiskynnyksen ja Etelä-Suomen Sanomat teki aiheesta hauskan artikkelin.

stabat1.jpg
Lehtileike Etelä-Suomen Sanomat 2019.
bottom of page