top of page

Juhlavuodet ja -konsertit

80-vuotisjuhlavuosi

80-vuotis.jpg
Juhlavuoden 2003 ryhmäkuva

80-VUOTISJUHLAKONSERTTI

​

Teksti: Puheenjohtaja Minna-Maija Jokisalo

​

Juhlakonserttiin valmistautuminen ei ollut pelkkää laulujen harjoittelua. Vaikka musiikillinen puoli on koko kuorotoiminnan ydin, niin stemmojen harjoittelun ympärille mahtuu paljon muutakin. Juhlakonsertin markkinointiin paneuduttiin perusteellisesti. Syksyllä 2002 perustimme työryhmät valmistelemaan juhlakonsertin ja -vuoden eri osa-alueita. Oli markkinointi-, historia- sekä puku- ja kunniamerkkiryhmä. Sihteeri ja rahastonhoitaja pitivät huolta tilavarauksesta ja raha-anomusten teosta. Kuorolaisten kesken oli järjestetty lippujen myyntikilpailu, oli lähetetty kutsuja, levitelty kaupungille julisteita, paikallisiin lehtiin laitettu konserttimainokset, torimainos pystytetty ja myös saatu lehdistöjulkisuutta. Riittäisikö naiskuorolaululle kuulijoita?

 

Halusimme tehdä tilaisuudesta aidon juhlan ja panostaa myös näyttävyyteen. Pukuryhmä oli laittanut syksyllä vireille pukujen suunnitteluprosessin Lahden Muotoilu-instituutin kanssa. Opiskelijoiden pukuehdotuksista lähdettiin viemään eteenpäin parhaaksi valittua, Suvi Matinaron luonnosta. Lopulta keväällä sauman paikat ja nappien määrä oli saatu sopiviksi meille kaikille noin neljällekymmenelle naisihmiselle ja tyylikkäät ja muunneltavat asut Virkkeen kankaista olivat valmiit. Kuorolaisten nuotit olivat uusissa, siisteissä Osuuspankin esiintymiskansioissa. Kunniamerkit odottivat jakohetkeä. Olimme hälyttäneet paikalle kosmetologioppilaita ehostamaan kaikki halukkaat ja kysyneet urakkatarjouksia paikallisilta kampaamoliikkeiltä. Konserttitalon eteisaulaan Veikko Siira oli koonnut ja pystyttänyt valokuvanäyttelyn kuoron historiasta. Kakkosaltto Pirjo Hermunen puolestaan oli loihtinut lavalle hienon miljöön, johon kuului lukunurkkaus pöytineen, nojatuoleineen, mattoineen ja pienine pöytälamppuineen. Siihen asetelmaan oli konsertin juontajan tarkoitus asettua. Lukunurkkauksen ja esiintymislavan erotti kevyt seinäke – ja niitä yhdisti pukujemme sävyinen violetti kangas, ”ajan virta”. Hehkeää kuoroa oli saatu kuvaamaan ammattilainen digitekniikalla. Tukijoidemme avustuksella myös konsertin videokuvaukseen ja nauhoitukseen käytettiin uusinta tekniikkaa.

 

Hallitus oli laatinut päivälle aikataulun, johon piti mahtua kaikki asettautumis- ja lauluharjoitukset, äänenavaukset, rentoutus, lounas, onnittelut, lipunmyynnin ja narikan organisoinnit. Päivästä ei saanut kuitenkaan tulla liian pitkä, jotta lauluhetkellä niin

äänet kuin naisetkin olisivat täydessä terässä. Perinteiden mukaan käytiin laskemassa kukat Anna Mäkelän haudalle. Yhtään liikaa aikaa ei ollutkaan, sillä pikaisen lounaan jälkeen kuoron sihteeri Sari Manni, kuoronjohtaja Maikki Autio ja puheenjohtaja kiiruhtivat puolijuoksua onnittelijoita vastaanottamaan. Kaikki oli valmista. Seisoessamme lavan takana odottamassa saimme kuulla, että sali oli lähes täynnä. Olimme haltioissamme – työmme oli siis tuottanut tulosta, ja juhlasta tulisi todellinen juhla! Maikki oli harjoittanut ja psyykannut meidät joukkuevalmentajan tavoin huippusuoritukseen: tunnelma oli intensiivinen, ja kaikkien katseista näki, että tämä konsertti tehdään täydellä sydämellä. Joku kiersi kehää ja toinen siemaili hermostuneena vettä. Kädet hikoilivat. Kuulimme yleisön kohinan ja vaistosimme odottavan ilmapiirin. Kannustimme ja rohkaisimme toisiamme. Kun astuimme parrasvaloihin, saatoimme hetken kuvitella olevamme maailmanluokan tähtiä. Lähes täyden salin taputusten kohteena olo oli huumaavaa. Laulaminen tuntui hyvältä. ESS:n kulttuuritoimittaja Taina Salakka-Kontunen kirjoitti konserttiarvostelussaan, että varmasti Anna Mäkelä olisi ollut erityisen tyytyväinen siitä, että Naislaulajien juhlaohjelmassa oli niin paljon korkeatasoista musiikkia, joka oli sävelletty juuri naiskuorolle tai sitten etevästi sovitettu. ”Koko juhlakonsertti todisti ammattitaitoisesta ja määrätietoisesta työskentelystä. Suuri osa ohjelmaa myös laulettiin ulkoa, mikä aina vapauttaa laulajaa kokonaisvaltaiseen tulkintaan.” Ohjelmistosta todettiin seuraavaa: ”Thomas Morleyn ja John Bennetin madrigaalit soljuivat henkevän keveinä ja viehättävinä. Konsertissa kuultiin monia teoksia suomalaisilta nykysäveltäjiltä. Oli hengeltään klassisempaa, kuten Jukka Kankaisen Sävel ja Jukka Linkolan Silta, tai keveämpää, kuten Sami Hurmerinnan Jäätelökesä. Myös Ulf Långbackan laulut Runebergin teksteihin nousivat esiin mielenkiintoisina. Sekä Linkolan että Långbackan teokset olivat sangen vaativia niin soinnutuksiltaan kuin muiltakin rakenteiltaan.” Artikkelin mukaan myös vaativa Anna-Mari Kähärän Kesäyön valkeus oli yksi konsertin helmiä ja tarjosi tilaisuuden herkistelyyn. Sointiamme kehuttiin miellyttävän tasapainoiseksi ja nuorekkaaksi. Erikoismaininnan sai ykkösaltto, jonka soolokohdat olivat puhtaita sielukkaita. Sen lisäksi että valtaosan ohjelmistosta oli sovittanut oma Maikkimme, niin nyt myös kuorolainen oli tehnyt meille musiikkia. Mainiosti svengaavan ja naisenergiaa välittävän Voimaa voimasta säveltäjä ja sanoittaja on kakkosaltto Raija Kautonen.

​

Historiatyöryhmän työn tuloksia kuultiin laulujen lomassa. Juontaja, näyttelijätär Hellevi Seiro, istui laulujen ajan mustassa puvussaan lukunurkkauksessa, ja nousi kappaleiden välissä kertomaan tarinoita kuoron historiasta. Seiro loihti tummalla äänellään mielikuvia kuoron menneisyydestä aina Anna Mäkelän ajoista alkaen. Ykkösalttojen Kaija Pousi oli tilaisuuteen upeasti istuvien tekstien takana. Emme päässeet lavalta ilman kahta ylimääräistä kappaletta, ensimmäinen oli Scandinavian Shuffl e ja toinen Voimaa voimasta. Kun konsertti oli ohi, oli aika rentoutua. Alkajaisiksi nautittiin kakkossopraano Irja Taskisen kotona juhlajuomaa, ja varsinainen karonkka oli Bistro Alexin lasitetulla parvekkeella. Siinä tilaisuudessa tunnelmaa ei tarvinnut yrittää luoda. Lähitienoo raikui, kun kakkossopraano Leila Vainio-Kovamäen sanoittama tervetuliaislaulu vedettiin läpi. Vielä jaettiin kunniakirjoja, ja niitä saivat stemmaharjoittajien lisäksi puheenjohtaja, kuoronjohtaja Maikki, ja sihteeri Sari. Maikin kunniakirjassa luki mm. seuraavia perusteluja: ”Kiitos, että olet ollut vaativa, lempeä, hillitty, hillitön, ihmeidentekijä, Pro

naiskuoro koko vuoden.” Virkistystoimikunnan edustaja, kakkossopraano Mia Mäenpää irrotti kuorolta hersyvät naurut pakinallaan.Ravintolan yökerhossa ei ollut tietoakaan suomalaisesta jäyhyydestä. DJ huomasi ja huomioi meidät alusta alkaen. ”Onpa hienoa, että jo näin alkuillasta on hyvä meno... Täytyy sanoa, että rytmi on veressä”. Kyllä tämä joukkue kehittikin mitä omaperäisimpiä koreografioita. Todellakin – joukkue, tiimi. LNL sai syntymäpäiväonnittelut myös kovaäänisten välityksellä. Pieni joukko, Maikki mukaan lukien, jaksoi aina valomerkkiin asti. Kun aamu jo sarasti, päätimme nauttia yöpalaksi pitsaa. Viihdytimme pöydässämme istuvia mm. ”Jäätelökesällä”. Seuraavana päivänä olo oli onnellisen autuas. Itse asiassa koko seuraavan viikon sävelet soivat päässä ja jalat olivat irti maasta.

85-vuotisjuhlavuosi

Alla katkelma juhlavuoden lehdistötiedotteesta. Kirjattu päivämäärällä 12.11.2008

LAHDEN NAISLAULAJAT 85 VUOTTA  –  JUHLINTA HUIPENTUU SUUREEN HYVÄNTEKEVÄISYYSKONSERTTIIN

 

Maineikas Lahden Naislaulajat täyttää tänä vuonna 85 vuotta. Kuoron juhlavuoden päätapahtuma on joulukonsertti, jonka tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen. Joulun lahja -konsertissa yleisöllä on ainutlaatuinen tilaisuus nauttia kauneimmista joululauluista usean eri kuoron esittäminä, koska mukaan on kutsuttu kuoron yhteistyökumppaneita vuosien varrelta. Maikki Aution johtaman Lahden Naislaulajien lisäksi tapahtumassa esiintyvät Lahden Mieskuoro johtajanaan Seppo Korhonen, Lahden Kamarikuoro johtajanaan Terhi HildeÌ€n, viihdekuoro Swing It! johtajanaan Ari Niskanen sekä Lotilan musiikkiluokkien 5. luokkien kuoro johtajanaan Virve Romppanen.  Kuorolaulun väliin mahtuu myös Lahden ammattikorkeakoulun musiikin laitoksen opiskelijoiden monipuolisia musiikkiesityksiä. Myös yleisölle annetaan mahdollisuus osallistua tunnelmointiin yhteislaulujen muodossa. Säestäjinä toimivat Pauli Pietiläinen sekä Asta Engström. Konsertin tervetuliaissanat lausuu kirkkoherra Pekka Särkiö.

 

Laulun lahjoin halutaan tukea vähävaraisten ja vaikeassa elämäntilanteessa olevien lapsiperheiden joulunviettoa kotimaassa. Konsertin tuotto jaetaan Hyvä Joulumieli -keräyksen ja Lahden Pelastakaa Lapset ry:n kesken. Musiikkiesitysten välissä kuullaan Suomen Punaisen Ristin sekä Lahden Pelastakaa Lapset ry:n edustajien lyhyet puheenvuorot. He kertovat yleisölle, mihin keräysrahat konkreettisesti käytetään.

 

Hyvä Joulumieli -keräyksen järjestävät Ykkösen Aamu-tv, Radio Suomi, Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto yhdessä Keskon kanssa. Keräys alkaa 21.11.2008, ja se järjestetään tänä vuonna jo kahdennentoista kerran. Keräyksen tuotolla hankitaan kotimaan vähävaraisille lapsiperheille lahjakortteja, joilla he voivat ostaa ruokatarvikkeita jouluksi. Lahjakortit jaetaan perheille SPR:n ja MLL:n kautta. Lahden Pelastakaa Lapset ry käyttää konsertista saadun tuoton lahtelaisten lapsiperheiden sekä lastenkotien hyvinvoinnin tukemiseen. 

 

Konsertti järjestetään Lahden Ristinkirkossa keskiviikkona 3.12.2008 klo 19.00.

Konserttiohjelmia voi ostaa ennakkoon Keskusmusiikista tai Ristinkirkosta ennen konsertin alkua.

90-vuotisjuhlavuosi

90 v lehdessä..jpg

Etelä-Suomen Sanomat 2013.

Filianna Taiteellinen johtaja Maikki Autio ja varajohtaja Raija Kautonen Radio Voiman haastattelussa 27.4.2013:
osa 1Radio Voima
00:00 / 06:03
Osa 2Radio Voima
00:00 / 05:17

Juhlakonsertin kuvasatoa. Halutessasi klikkaa isommaksi.

​
90-vuotisjuhlavuoteen mahtui myös Filiannan joulukonsertti. Ohessa katkelma lehdistötiedotteesta.

Joulukonsertit päättävät Filiannan 90-vuotisjuhlavuoden.

Filianna Lahden Naislaulajat konsertoi Lahden Ristinkirkossa tiistaina 17.12. klo 19. Konsertissa kuullaan perinteisten joululaulujen lisäksi uusia ja harvemmin kuultuja joululauluja ja kuoroteoksia. Kuoroa johtaa Maikki Autio. Filiannan toinen joulukonsertti on Orimattilan kirkossa tiistaina 10.12. klo 19.

​

Filianna-kuoron lisäksi joulukonserteissa esiintyvät sopraano Minna Vilén ja baritoni Marko Orvo. Molemmat ovat valmistuneet Lahden ammattikorkeakoulun musiikin laitokselta laulupedagogeiksi. He ovat opettaneet myös Filianna-kuorolle äänenmuodostusta ja laulutekniikkaa. Urkuri Anna-Maija Virtanen säestää kuoroa ja solisteja pianolla ja uruilla. 

90-vuotias Filianna on maamme toiseksi vanhin toimiva naiskuoro. Juhlavuoden alussa kuoro otti käyttöön uuden esiintymisnimen Filianna. Uusi nimi on kunnianosoitus kuoron perustajaa Anna Mäkelää kohtaan. Sana filia tulee latinan kielestä ja tarkoittaa tytärtä. Vapaasti suomennettuna uusi nimi siis tarkoittaa Annan tyttäriä.

​

Kuoron juhlavuoden päätapahtuma oli juhlakonsertti, joka pidettiin huhtikuussa Sibeliustalossa. Juhlavuonnaan Filianna on harjoittanut myös hyväntekeväisyyttä. Kuoro on osallistunut SPR:n verenluovutuskampanjaan ja haastanut mukaan myös muut kuorot. 

95-vuotisjuhlavuosi

sylvian joulu.jpg

95-vuotias Filianna juhlii Ristinkirkossa

Filianna Lahden Naislaulajat päättää 95-vuotisjuhlavuoden konsertoimalla Ristinkirkossa tiistaina 11.12. klo 19. Sylvian joululaulu -juhlakonsertissa kuullaan joululaulujen lisäksi monipuolista naiskuoromusiikkia. Kuoroa johtaa Sabrina Ljungberg. Selloa soittaa Eero Pulkkinen.

Kappale Joki Filiannan esittämänä.

Filiannan juhlavuoden huippuhetkiä oli lokakuinen matka Sisiliaan Milazzon kuorofestivaaleille. Juhlakonsertin ensimmäinen puoliaika koostuu Sisiliassa esitetystä ohjelmistosta. Kuoro tulkitsee muun muassa Annamari Kähärän ja Soila Sariolan teoksia. Sakari Topeliuksen runo Sisilian sypresseistä, Etnasta ja koti-ikävästä kuljettaa kuulijat kohti suomalaista, rauhallista joulua.

​

Kuoromatka Sisiliaan 2018

Matka Sisiliaan Milazzon kuorofestivaaleille.

bottom of page