top of page

Gardajärvi 2008

Liisa Koskisen kertomus Italian matkalta (Sulasol-lehti 2/2008)

Lahden Naislaulajat Gardalla

Eipä tarvinnut Lahden Naislaulajia kauan houkutella lokakuussa 2008 opintomatkalle Pohjois-Italian Gardalle. Onnistuneen joulukonsertin jälkeisessä karonkassa oli asia helppo päättää. Solistimme, laulunopettaja Maija Hapuoja, lähti matkaamme opettamaan fraseerausta oman taiteellisen johtajamme Maikki Aution lisäksi.

Opintomatka Gardajärven rannalle oli komean 85-vuotisjuhlavuoden yksi merkkitapahtuma.

Gardajärven lempeä ilmasto antoi mahtavat puitteet lauluharjoituksille. Sää oli vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämmin. Päivittäisissä harjoituksissa opimme, miten ääntä ei haetakaan kallonpohjan onkaloista, vaan sitä lapioidaan montusta. Tajusimme, että laulaminen on luonnollista ja helppoa kuin puhuminen, kun sen osaa. Hiukan vaikeuksia tuotti vaikeat rytmiharjoitukset, mutta onneksi saimme edes yhden kerran opettajillemme kylmät väreet selkäpiihin, kun soundit vihdoin osuivat kohdalleen hotellin hulppeassa salissa. Vieläkin hiukan hymyilyttää, kun muistelee italiaanojen hämmästyneitä ilmeitä, kun me ”jäyhät” suomalaiset marssimme hanhenmarssia ympäri hotellia ja teimme lauluharjoituksia. Varmasti loputkin naiskuoromaneerit on nyt karistettu pois ja löytyy uutta potkua harjoitteluun.

Laulun lomassa söimme hyvin, ulkoilimme kauniissa maisemissa, shoppailimme laukkuja ja kenkiä, retkeilimme lähikylissä ja Firenzessä ja vierailimme viinitilalla. Ehdottomasti matkan paras akustiikka oli Bardolinon viinitilan kellarissa. Holvit kaikuivat laulustamme kuin keskiaikaisessa katedraalissa, vain tuoksusta erotti, että olimme viinikellarissa. 

Reissu oli täydellisen onnistunut. Mukavassa laulavassa porukassa on mahtava matkustaa. Kiitokset jälleen kerran mahtaville kuorokavereilleni näistä muistoista, joita on vaikea pukea sanoiksi. Taas on paljon mummona muisteltavaa…

Gardajärven kuvasatoa. Halutessasi klikkaa isommaksi.

bottom of page