top of page

Sisilia 2018

Kuoronjohtajan terveisiä kuororeissulta


Teimme rakkaan Filianna-kuoroni kanssa keikkamatkan Italian Sisiliaan lokakuun lopussa. Nautimme aivan ihanasta auringosta, sen lämmöstä ja valosta, iloisesta seurasta, maukkaasta kahvista.. Italialaisen rento ilmapiiri tarttui meihin viimeistään joogatessamme aamuisin Välimeren rannalla, kelluessamme sen turkooseissa aalloissa ja mutustellessamme tuntien mittaisiksi venyneitä lounaita viineineen. Puhe sorisi, ideat sinkoilivat – mieli lepäsi.

Konsettipaikan pihalla_

Konsettipaikan pihalla.

Kolme konserttia olivat toki matkamme keskeisin taiteellinen sisältö. Saimme esiintyä toinen toistaan näyttävämmissä kirkoissa ja katedraaleissa. Yleisö oli lämmin ja vastaanottavainen, parit ”bravatkin” raikuivat suosionosoitusten aikana. Suomalaisten naisten rohkea ja taitava meininki selkeästi vetosi paikallisiin musiikin ystäviin. Saimme kuulla upeita esityksiä kuorofestivaalin isäntäkuorolta Aura Vocisilta sekä festivaalilla esiintyneitä muilta kuoroilta.

Konsertti

Kirkossa.

Keikkareissun suunnittelu oli alkanut jo vuotta aiemmin. Tuolloin syksyn laululeirille ajellessamme pohdimme kuoromatkoja paljon järjestäneen Hannan kanssa, josko Filiannan olisi aika päästä taas pitkästä aikaa reissuun. Hannalla oli monien kontaktiensa muassa suhteet sisilialaiseen kuoronjohtaja Giuseppeen, joka järjestää kuoronsa Aura Vocisin kanssa kansainvälistä kuorofestivaalia Milazzossa. Filiannan temperamentilla ja tahtotilalla matkaa alettiin oitis suunnitella puheenjohtajamme Liisan kanssa, joka hoiti Hannan ja kuoron hallituksen kanssa matkan järjestelyt erinomaisesti.

Tulivuorella_

Yhdessä tulivuorella.

Kuoromatka yhdistää kuorolaisia keskenään, mutta niin myös kuorolaisia ja johtajaa. On aivan eri asia johtaa instrumenttia, jonka palasia tuntee edes hieman pintaa syvemmin. Filianna on hieno kuoro täynnä persoonallisia, upeita naisia, joita on ilo tuntea paremmin. Uskon vakaasti että johtajan ja laulajien välinen luottamus, kunnioitus ja toimiva kommunikointi välittyy suoraan soivassa lopputuloksessa. Matkoilla koetaan yhdessä juttuja, joita tuskin kotona tiukan treenikauden keskellä tulisi koettua. Matkalla löydämme toisistamme uusia puolia, näemme asioita vähän eri vinkkelistä, heitellään villejä ideoita viinilasillisten äärellä. Joskus pitää kliseisesti sanoen mennä kauas nähdäkseen paremmin lähelle. Kuoromatkat ovatkin mielestäni tärkeitä investointeja paitsi laulajien omaa jaksamista, kuoron sosiaalista hyvinvointia mutta myös kuoron taiteellista kehittymistä ajatellen.

...mutta ensin treeniä_

Aamuinen joogahetki.

Kävimme Sisiliassa innostavia keskusteluja muun muassa kuoron tulevista suunnista, tasa-arvosta ja arvoista ylipäätään, musiikista, sen johtamisesta ja laulamisesta. Vaikutuin kuorolaisten halusta toimia ympäristön suhteen, mikä välittyi monesti keskusteleissamme. Jo heti ensimmäisenä lomapäivänä olimme ideoineet Filiannalle ilmastoteemaisen hyväntekeväisyyskonsertin, ympäristömittarit ja kannustaneet toinen toisiamme kestävämpään elämäntyyliin. Haluamme vaalia eettisiä arvoja ja olla suunnannäyttäjinä kotikaupunkimme toimijana sekä suomalaisessa kuorokulttuurissa. Voi olla, että tulevaisuudessa Filiannan kuoromatkat suuntaavatkin enemmän lähiseuduille Suomeen ja naapurimaihin. Meillä on vaikka mitä upeaa nähtävää ja koettavaa lähellämme.


Matkatuliaisina toin upeiden uusien muistojen ja onnistuneen d-vitamiinitankkauksen myötä innostuksen sovittaa Filiannalle oma versio Sylvian joululaulusta, joka oli soinut matkan ajan meidän monen korvissa. Kätkin sovitukseen pieniä musiikillisia viittauksia matkalla esittämistämme kappaleista. Sylvian joululaulun uusi sovitus esitetään tulevassa 95-vuotisjuhlakonsertissamme, jossa kuullaan sekä Sisilian konserttimatkan ohjelmistoamme eli uudempaa suomalaista kuoromusiikkia että Sylvian joululaulun siivittämänä rakkaimpia joululauluja. Tunnistaakohan yleisössämme joku kappaleeseen piilotettuja viittauksia?


Kiitos vielä kerran upeille matkakumppaneilleni, ja tervetuloa kuuntelemaan juhlakonserttiamme!

WhatsApp Image 2022-10-28 at 17.51.46.jpeg

Filkkujen tyylitaju ei petä tiukoissakaan tilanteissa; tulivuoren huipulle kiivetään käsilaukku olalla, avokkaissa ja rypistymättömässä mekossa #chic #vulcano #jasuoraankeikalle.

Tulivuoren upeat näkymät.

Aamuiset harjoitukset välimerellisessä ilmastossa.

bottom of page