top of page

Merkityt kuorolaiset

Kuoromerkit ovat kuuluneet Filiannan historiaan alusta lähtien. Ensimmäisen merkkinsä kuorolainen ansaitsi, kun hän oli laulanut vuoden ajan kuorossa. Juhlavampia merkkejä myönnettiin kymmenvuosittain. Kuoron juhlavuosina anottiin lisäksi ansiomerkkejä Naiskuoroliitolta ja Sulasolilta. Annan Mäkelän aikana Naiskuoroliiton toimesta järjestettiin kaksi sävellyskilpailua ja luotiin taitomerkkijärjestelmä, joihin kuuluivat perus-, taito- ja mestarimerkit. 

 

Kuoromerkkeihin tuli suhtautua arvokkuudella, mistä kertoo vuoden 1928 merkkisääntö: 


 

LAHDEN NAIS-LAULAJIEN MERKIN SÄÄNNÖT 

(Jäsenkirjassa vuodelta 1928) 

 

1§ 

Lahden Nais-Laulajien merkin tarkoituksena on herättää ulkonaisestikin yhteenkuuluvaisuustunnetta ja kannustaa jäseniä pitempiaikaiseen ja perusteelliseen toimintaan kuorolle asetettujen päämäärien saavuttamiseksi. 

 

2§ 

Kuoron merkkinä on yksinkertainen seppele, Jonka sisällä on nuottipinta, siinä g avain ja kirjaimet L.N. -L. Merkin valmistaja kultaseppä Arvi Kallio. 

 

3§ 

Merkin on oikeutettu saamaan jokainen lahden Nais-Laulajien toimiva jäsen, joka vähintäin vuoden säännöllisesti ja täsmällisesti on ollut kuoron harjoituksissa, kykenee 

itsenäisesti laulamaan oman äänensä 15 johtokunnan valitsemaan lauluun ja on ollut mukana vähintäin kahdessa kuoron omiin nimiinsä toimeenpanemassa julkisessa esiintymisessä. - Kuitenkin olkoon johtokunnalla oikeus kieltää merkin saanti silloin, kun katsoo sen syystä tai toisesta oikeaksi. 

 

4§ 

Merkkejä lunastetaan ainoastaan rahastonhoitajalta kuittausta vastaan erikoiseen sitä varten varattuun luetteloon ja maksetaan jokaisesta merkistä kuorolle veroa 5 mk. 

 

5§ 

Merkkiä saa kukin lunastaa vain yhden (1) kappaleen Ja sitä ei ole oikeus luovuttaa kenelleen. 

 

Muist. Jos joku merkkinsä kadottaa, näyttäköön pätevästi toteen vahingon sattuneen ja anokoon johtokunnalta uuden merkin ostolupaa ja johtokunta voi, jos päätös on yksimielinen myöntää lunastusluvan, kun asianomainen on toteennäyttänyt tehneensä kaiken voitavansa kadottamansa merkin takaisinsaamiseksi, mutta maksettakoon uudesta merkistä veroa kuorolle koko merkin hinta. Päteväksi toimenpiteeksi kadonneen merkin loytämiseksi katsottakoon riittävän selvää ilmoitusta sen paikkakunnan sanomalehdissä, missä merkin otaksutaan kadorineen. 

 

6§ 

Yhdistyksellä on oikeus lahjoittaa merkki sellaisille henkilöille, jotka syystä tai toisesta katsotaan, kuoron huomaavaisuuden tai kunnioituksen ansainneeksi, rnutta olkoon tällainen päätös koko kuoron yksimielinen. 

 

Vuonna 2016 Filianna erosi Suomen Naiskuoroliitosta ja sen myötä myös Sulasolista. Filiannan omien merkkienkin teettäminen oli osoittautunut työlääksi. Niinpä vuoden 2016 vuosikokouksessa yhdistys päätti, että kuoromerkkien teettämisestä luovutaan. 

Kuorolaisten muistaminen ei kuitenkaan ole loppunut. Syyskauden avajaisissa vuonna 2016 lanseerattiin uudistuneet kuoromerkit: lystikkäät pinssit! Mezzot ottivat vastuulleen kunnialisen tehtävän eli Filiannan kuoromerkkien myöntämisen.

Filiannan kuoromerkki myönnetään vuosittain ansioituneille kuorolaiselle, joka on vienyt kuoron toimintaa eteenpäin perinteitä kunnioittaen, nykyaikaa myötäillen, mutta kuitenkin visioiden tulevaisuuden tuulia.

 

  • Merkin saaja kantaa Filiannan paitaa tai esiintymisasua tyylikkäästi, seksikkäästi, hurmaten tai hartaasti – aina tilanteen mukaan.

  • Hän edustaa Filiannaa tyylikkäästi, seksikkäästi, hurmaten tai hartaasti – aina tilanteen mukaan.

  • Hän esiintyy karonkassa tyylikkäästi, seksikkäästi, hurmaten tai hartaasti – aina tilanteen mukaan.

  • Siis lyhyesti merkin saaja on kuin kuoro itse tyylikäs, seksikäs, hurmaava tai harras – aina tilanteen mukaan.

 

Kuoron 95-vuotisjuhlassa kaikki yli 10 vuotta kuorossa laulaneet saivat ruusun. 100-vuotisjuhlavuonna on taas aika muistaa pitkäaikaisia ja ansioituneita kuorolaisia. 


 

Vuoden 2018 pinssien saajat perusteluineen

Tämä luottonainen pelastaa Filiannan pulasta. Hän kuljettaa meidät pimeydestä valoon, rientää paikalle, kun hätä on suurin. Hän jaksaa ajaa pitkänkin matkan takaa ohjaamaan, johtamaan, kouluttamaan. Ja kaiken hän tekee hymyssä suin. Hän on havainnut, että parhaiten Filiannaan puree samat metodit kuin peruskoululaisiin. Kuoron äänenavaushitti on Aasi tykkää porkkanasta ja nyt on aika todeta, että Filianna tykkää Millasta. 

 

Vuoden pelastaja on valovoimainen Milla Pohjola!

 

Tämä tyylikäs nainen on ottanut nopeasti paikkansa Filianna-rivistössä. Hymyilevä ja ystävällinen laulajatar ei haasteita pelkää. Hän ottaa konserttiohjelmiston haltuun kahdessa kuukaudessa. Stemmat ja sanat soljuvat kuin vanhalta tekijältä. Ensimmäisissä harjoituksissaan hän ilmoittautuu kuoromatkalle. Hänen ensiesiintymisensä tapahtuu luonnollisesti ulkomailla, Sisilian auringon alla. Hän on mezzoissa kuin kirsikkana kakussa. 

 

Vuoden debytoija on rohkea Kirsikka Saresma!

Tämä tarkka nainen huolehtii, että ei lauleta mitä sattuu. On syytä kiinnittää huomiota vokaalien kestoon ja nuottien pituuteen. Taloushallinnon ammattilaisen tarkkuudella hän tutkailee myös nuottejaan. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, ne hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa. Saanko kysyä, onko hän Leila Kaataja vai Kataja? 

 

Vuoden pilkunviilaaja on jämpti Leila Kataja!

Tänä vuonna haluamme nostaa esille tekijöitä, jotka luovat uusia merkityksiä ja mielenkiintoisia sisältöjä taiteen ja kulttuurin kentällä. Siksi olemme päättäneet, että tämän seuraavan kuoromerkin saa henkilö, joka on tuottanut ensiluokkaista materiaalia, jossa hän on ottanut huomioon tilaisuuden tärkeyden, ympäristön eri vivahteet ja taiteellisen näkemyksen kuorolle erityisestä musiikkiesityksestä. Kuulija pääsee visuaalisen elämyksen kautta uskomattomaan tunnelmaan.


Tänä vuonna Filianna on siis päättänyt jakaa vuoden tuottaja/ tuottaja-suunnittelija- kuoromerkin, ja se ojennetaan teoksesta Filianna goes Jacuzzi Anna Luukkoselle.

Tähän samaan kategoriaan on nostettu henkilö, joka on esittänyt Filiannan musiiikkiesityksissä erityisen tärkeää roolia. Roolisuorituksissaan hän on luonut syvyyden esityksiin ja tuo uskomattomalla tavalla musiikkiesitysten sanoista esiin erilaisia tulkintoja.
Tämä henkilö on sattunut olemaan paikalla aina kuvausten alkaessa, joten hän on päässyt tuomaan esille näyttelijän lahjojaan hyvin erilaisissa ympäristöissä, onnistuen niissä upeasti.


Tänä vuonna Filianna jakaa vuoden paras naispääosa -kuoromerkin, ja se ojennetaan roolisuorituksesta videolla Meri - Raija Kautoselle.

IMG_2283.jpg

​Vuonna 2018 merkkejä saivat Milla Pohjola, Kirsikka Saresma, Leila Kataja, Anna Luukkonen ja Raija Kautonen

_MG_3111(1).JPG

Kuoron 10-vuotisansiomerkki. Perusmerkkiin on lisätty valkoinen osio. 

merkit-2021.jpg

Yllättyneet pinssien saajat vuonna 2021: Katriina Lehtoranta, Ella Randell, Katja Lappalainen ja Sabrina Ljungberg

_MG_3124.JPG

Kultaseppä Arvi Kallion suunniteleman, alkuperäisen merkkistanssin kuvapuoli

Merkit-2008-1.JPG

10-vuotisansiomerkkien saajat vuonna 2008: Paula Ajakainen, Jaana Lehtiranta, Sonja Lepola, Sari Federley, Pirjo Komi-Tarkkala ja Sari Manni 

_MG_3150 kopio_.png

Ansioituneen kuorolaisen merkkirivistö: Ylinnä Naiskuoroliiton kultainen ansiomerkki, Naiskuoroliiton peruskellomerkki, Sulasolin Päijät-Hämeen piirin hopeinen ansiomerkki ja Filianna Lahden Naislaulajien 10-vuotisansiomerkki.

juhla-2018 kopio.jpg

95-vuotisjuhlan ruusun saajat vuonna 2018

bottom of page