top of page

Kuoron lipun tarina

Lahden Naislaulajien 10-vuotisjuhlakuva

Anna Mäkelä: “Oman lipun sai kuoro 1931. Omasta mielestäni olisin antanut lipun hankkimisen olla 10-vuotispäiväksi, mutta laulajat aivan marisemalla marisivat sitä itselleen ja tietysti saivat tahtonsa perille. Lippu tuli ja vihittiin se suureen arvokkaaseen virkaansa 29. maaliskuuta 1931.”

​

Lippu oli silkkipalttinaa, väriltään luonnonvalkoinen keltaisin kirjomuksin. Lipun keskellä laakeriseppeleen sisällä oli nuottiviivasto, nuottiavain ja kirjaimet LNL. Lipulle oli heti kesällä arvonsa mukaista käyttöä, kun kuoro osallistui Helsingin yleisille laulu- ja soittojuhlille. Kuoro saavutti siellä II A-palkinnon. Ensimmäistä palkintoa ei jaettu.

​

Vuoden 1992 lopulla teetettiin kuorolle  uusi lippu alkuperäisen jo kovin kuluneen tilalle. Lipun kuviointi oli entinen, mutta kankaan silkkipalttina vaihtui puuvillasekoitteeseen. Uusi lippu otettiin käyttöön mieskuoron huoneistolla 16.2.1993 pidetyssä juhlallisessa tilaisuudessa, jossa lipun vihkimisen toimitti pastori Ulla Kotinurmi. Suurelle yleisölle lippu esiteltiin kuoron 70-vuotisjuhlakonsertissa, joka pidettiin Konserttitalolla 13.3.1993. Kunniakkaasti palvellut vanha lippu luovutettiin Lahden historialliselle museolle.

​

Ennen 80-vuotisjuhlakonserttia  pelättiin tapahtuneen kauheita. Lippua ei löytynyt mistään! Liekö se hävinnyt edellisen juhlan karonkassa… Kollektiivinen huono omatunto valtasi mielet. Päätettiin ryhtyä toimeen.

​

Joku hankki kankaan. Mitta saatiin arviolta. Kuorolaisemme Raija Kautonen kävi Lahden historiallisessa museossa katsomassa mallia ensimmäisestä lipusta. Hänen isänsä  Veikko Siira piirsi ja leikkasi painamista varten sapluunan, mallina joku kuoromme värillinen logo. Sapluuna tehtiin kontaktimuovista. Vaimonsa Anja Siira ompeli lipun. Päätettiin painaa lippu kaksipuolisena. Ei tiedetty, että alkuperäinen lippu oli vain toiselta puolelta painettu, eli toinen puoli näkyi peilikuvana. Lippuhomma toteutettiin sillä tietämyksellä, joka siinä kohtaa oli saatavilla. Anjaa harmitti, kun lipun yhteen kohtaan tuli jostakin tahra, jota ei pois saatu mitenkään. Kaksinkertainen pussisauma onnistui ompelijan mielestä hyvin. 

​

Kiitokseksi työstä kuoro lahjoitti  lipuntekijöille korean laatikon, jossa oli juhlava pullollinen Monnet XO-konjakkia. Tekijät ovat vieläkin tyytyväisiä siihen, että saivat osallistua kuoron lipun tekemiseen siihen merkittävään tapahtumaan, joka oli tulossa. 

​

Anja ei vielä silloin laulanut kuorossamme, mutta tuli mukaan myöhemmin. Hän on kunnostautunut myös K70-tähtenä! Anja ja Veikko Siira ovat todella taitavaa ja kekseliästä väkeä. He ovat monella tavoin toimineet moottoreina paikkakuntamme yhdistystoiminnassa. Lahden Naisvoimistelijat, Lahden Mieskuoro, Lahden Naislaulajat ja Lahden Sotaveteraanit ovat saaneet heiltä monta ideaa sekä monta toteutusta. Tyttärensä Raija on syystäkin heistä hyvin ylpeä.

Anja ja Veikko kuoron lippujen kanssa.jpg

​Anja ja Veikko Siira  sekä kaksi lippua! Niin, se alkuperäinen löytyi kuin löytyikin myöhemmin hyvästä tallesta yhden kuorolaisen vaatekaapista!

Sulasolin laulujuhlilla Kuopiossa.JPG

​10.6.2012 Kuopiossa Sulasolin laulujuhlilla

10v-juhlakuva(1) kopio.jpg
bottom of page